Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee, al dan niet met een stapel kastanjes, een grote pompoen en wat kleine, kleurrijke (sier)kalebassen erbij. Maar kijk ook eens bij het grote sortiment siergrassen in ons tuincentrum in 't Goy. Vooral in de herfst en winter zorgen ze voor een aantrekkelijk accent. Als de rest van de beplanting begint af te sterven, komen siergrassen pas echt goed voor de dag, met een mooie herfstverkleuring en hun ruisende en wuivende aren en pluimen. Ook zijn er veel siergrassen die prima in pot kunnen, voor op het balkon of het terras.
5 redenen om siergrassen te planten
Het is al jaren een trend om siergrassen in de tuin te combineren met vaste planten, want:
- Ze zijn sterk, gaan jarenlang mee en vergen weinig onderhoud
- Ze geven de tuin een natuurlijk en dynamisch effect met hun wuivende en ruisende stengels en pluimen
- Ze hebben juist in de herfst fraaie kleuren of opvallende pluimen
- Ze zorgen voor een mooi wintersilhouet, vooral als er een laagje rijp op ligt
- In de herfst en winter bieden ze kleine dieren beschutting en sommige vormen zaden waar vogels zich te goed aan kunnen doen, dus zijn ze belangrijk voor het vergroten van de biodiversiteit
NB Om juist in de herfst en winter van siergrassen te kunnen genieten en bij te dragen aan de biodiversiteit is het zaak ze pas in het voorjaar terug te snoeien.
Sier in alle soorten en maten
Er zijn heel veel soorten siergrassen. Sommige blijven laag en compact, andere worden hoog en weven zich sierlijk tussen andere planten door. Er zijn soorten die al in de zomer bloeien, zoals zegge (Carex), ruwe smele (Deschampsia) en het pijpenstrootje (Molinia). Prachtriet (Miscanthus), diamantgras (Calamagrostis of Stipa) en lampenpoetsersgras (Pennisetum) bloeien in het najaar met vrolijke pluimen en fijne aren. Zowel het blad als de pluimen kunnen mooi verkleuren. De kleur van siergrassen loopt uiteen van groen, grijsblauw, roodbruin tot zwart en er zijn ook bonte, gestreepte exemplaren. Het najaar is een prima tijd om te planten, want de grond is nog warm en vochtig genoeg, dus sla nu je slag in ons tuincentrum in 't Goy.
7 aanbevolen siergrassen die je nu kunt planten
- Blauw schapengras (Festuca glauca); klein, maar fijn en dus ook geschikt voor in een pot. Het gras vormt een stevige, compacte pol sprieten van zo’n veertig centimeter hoog die ook in de winter grijsblauw blijven. Wil graag een zonnige plek, maar verdraagt ook wel wat schaduw.
- Prachtriet (Miscanthus sinensis); een echte blikvanger die wel twee meter hoog kan worden, met sierlijk groen-wit gestreept blad dat in een boog naar beneden hangt. Bloeit in het najaar met witte of roze pluimen. Staat graag op een zonnige plek, maar kan ook een beetje schaduw hebben.
- Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’ of ‘Rubra’); krijgt zestig tot tachtig centimeter hoge bloedrode stelen. Wenst een zonnige plek, maar halfschaduw kan ook. Bescherm tegen strenge vorst.
- Lampenpoetsersgras (Pennisetum); hiervan zijn tal van soorten, maar ze krijgen allemaal van die vrolijke ragebollen. Plant op een zonnige plek en bescherm in een strenge winter tegen vorst.
- Reuzenvedergras (Stipa gigantea); zoals de naam al aangeeft wordt dit een grote, maar luchtige plant, tot meer dan twee meter hoog. Aan de dunne, hoge stelen verschijnen in de zomer haverachtige aren. Verlangt een zonnige plek.
- Hakonechloa; de naam is bijna niet uit te spreken, maar dit laagblijvende siergras, dat ook wel Japans bosgras wordt genoemd, wordt zo’n dertig tot veertig centimeter hoog en is zeer de moeite waard vanwege het geelbonte blad dat in de herfst oranje kleurt. Plant in halfschaduw, aan de voet van een struik of boom, of in een pot op een plek in halfschaduw.
- Struisriet (Calamagrostis acutiflora); gedijt zowel in zon als in halfschaduw en groeit mooi rechtop tot meer dan een meter hoog. Bloeit haverachtig en roze in juni en verkleurt daarna strogeel.